253 poze   46955 vizite

Bine de stiut

Avand un adapost curat si bine intretinut, o hrana variata, inseamna pasari viguroase, sanatoase, cu penaj de calitate, imune la boli si cu descendenti pe masura.
Atunci cand porumbeii sunt inchisi, trebuie sa beneficieze de frunze de varza, iarba verde, patrunjel, salata verde, iar pe langa acestea se vor pune hranitori mici, de cca. 20-25 cm lungime, umplute cu hrana minerala, constand in: caramida pisata, nisip, moloz, coji de oua, argila uscata si maruntita, sare sau hrana minerala speciala, pe care o puteti cumpara din comert. Hrana minerala nu trebuie sa lipseasca niciodata din cotetele porumbeilor. Daca acestia sunt tinuti liberi, isi pot achizitiona necesarul de minerale ciugulind de pe sol, pe la temeliile caselor sau magaziilor, pe malurile nisipoase sau lutoase.
Porumbeii crescuti cu cereale mai au nevoie si de hrana verde, proaspata.
Hrana pasarilor trebuie pastrata in locuri bine aerisite, uscate, sa nu aiba acces animalele din gospodarie sau rozatoarele, in acest mod evitam imbolnavirea porumbeilor. Hranitorile trebuie curatate zilnic si dezinfectate periodic.
Cea mai consistenta hrana a porumbeilor si de baza este alcatuita din amestecuri de cereale: porumb, grau, ovaz, orz, floarea soarelui, canepa, mazare, mazariche, maturica, rapita, orez decorticat,sorg. Crescatorii de porumbei voiajori trebuie sa stie foarte bine necesitatile lor in functie de anotimp, scop si varsta. Astfel, ei vor sti ce fel de hrana sa foloseasca, cand si in ce cantitate.
Graul – este foarte placut de porumbei, dar acesta trebuie bine dozat, pentru ca are un continut mare de carbohidratii si duce la ingrasare, iar acest lucru, spun columbofilii cu experienta, ca duce la sterilitatea masculilor.
Porumbul – se utilizeaza numai cel cu bobul mic. Este placut porumbeilor, are valoarea energetica mare, duce la cresterea poftei de mancare si favorizeaza digestia ratiei. Dozat in cantitati mai mari duce la ingrasare.
Orzul – se recomanda in alimentatia porumbeilor adulti, a celor agitati, a celor cu probleme de digestie sau a celor obositi dupa concurs.
Ovazul – este un bun tonifianta, bogat in fier, care ajuta la fortificarea muschilor si la realizarea unui penaj de calitate, sanatos, neted si lucios. Se administreaza mai mult iarna, dar nu in perioada de ouat.
Floarea soarelui – este bogata in proteine, sulf si substante grase, cu efect de stimulare a cresterii penelor. Se administreaza in combinatie cu cereale leguminoase, in perioadele de pregatire pentru participarea la expozitii si in perioadele de naparlire.
Canepa– semintele de canepa sunt bogate in sarusi minerale, proteine si substante grase. Cantitatile folosite pentru amestecurile de seminte se stabilesc in functie de scop, varsta si perioada.
Rapita – semintele de rapita sunt bogate in substante minerale (magneziu, calciu, fosfor si sulf), in substante grase si au un efect tonifiant.
Secara – aceasta nu prea este pe gustul porumbeilor, dar are valoare calorica mai mica decat porumbul sau graul si nu ingrasa la fel de mult ca acestea. Secara este recomanda mai ales in timpul iernii, cand, din cauza temperaturilor scazute porumbeii simt nevoia sa consume mai multa hrana.
Mazarichea – este un foarte bun tonic nervos. Ea nu se foloseste in hranirea tineretului. La porumbeii adulti se va introduce in alimentatie treptat, pentru a nu produce tulburari digestive.
Mazarea uscata – este un aliment bogat in substante minerale, cu degistibilitate ridicata, creste rezistenta la efort si fortifica foarte bine organismul obosit.
Arahidele decojite – sunt foarte placute porumbeilor, ele fiind consumate cu multa placere. Arahidele cojite sunt bogate in albumina si grasimi, substante care nu sunt in compozitia cerealelor.
Sorgul -e mai bogat în proteine decât porumbul, dar mult mai sărac în grăsimi. În rest, are aceeaşi valoare nutritivă ca porumbul şi poate ajunge până la 25% din tainul zilnic.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.